Pleśniak.
200 g margaryny
4 duże jajka
2 szkl. mąki pszennej
1szkl. mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
2 utarte jabłka
1/2 słoika dżemu z czarnych porzeczek
Mąkę wymieszać z cukrem, margaryną, 3 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, cynamonem i żółtkami. Wyrabiamy szybko ciasto, by margaryna zbytnio się nie roztopiła.
Gotowe dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy ok. 2 łyżek kakao. Formujemy kule i owinięte folią wsadzamy do lodówki, aż stwardnieje.
Białka ubijamy na wysokich obrotach, na sztywną pianę, pamiętając by pod koniec dodać cukier puder.
1/3 ciasta wyklejamy dno prostokątnej formy do pieczenia ( ok. 24 X 32 cm ).
Starte jabłka mieszamy w misce z dżemem i wysmarowujemy tym spód z ciasta. Tworzymy następną warstwę z ubitych białek.
Pozostałe w lodówce jasne i ciemne ciasto kolejno ścieramy na tarce, posypując nim masę z pianę.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180C.
Smacznego !
wieża pleśniaka mmm...:P
OdpowiedzUsuńMichaszka robi maślane oczy marząc :D
OdpowiedzUsuńWiesz Meg ja Cię chyba nigdy nie przestanę podziwiać. Nie dość, że umiesz wyczarować takie przysmaki to jeszcze ta cierpliwość do robienia zdjęć! Ja to bym same fotki z owymi pysznościami zjadła.
OdpowiedzUsuńW grudniu upieczesz coś dla mnie, dobrze? Tylko się zastanowię co takiego :)
ściskam :*
OH-MY-GOD!
OdpowiedzUsuńDoma, z przyjemnością coś upiekę ! Najtrudniejsze zadanie, czyli wybór,tego co mam zrobić pozostawiam Tobie :)
OdpowiedzUsuńI zdarza się, że coś zjem nim złapie za aparat :D problemy z "silną wolą". ściskam również!
OH-YEAH!
Magdaleno Ma. Mniam!
OdpowiedzUsuńmniam..mniam..mniam... cynamon!
OdpowiedzUsuńKooocham pleśniaka!
OdpowiedzUsuńAga, ciasta z cynamonem są najlepsze ( i wszystko inne) :)
OdpowiedzUsuńLekki, a można go nie kochać? :D
Nie przepadałam za bardzo za tym ciastem,ale Twój opis przypisujący go do aktualnej,jesiennej aury bardzo mnie zachęca;)inspirujące zdjęcia!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) a jeśli pleśniak, to koniecznie z jabłkiem i cynamonem!
OdpowiedzUsuń