15 listopada 2011

Pleśniak.

Pleśniak jest jednym z tych ciast, którym sprzyjają opadające za oknem liście i szaro-bura aura. To jego pora. W wielu przepisach za owocowy dodatek służy jedynie gęsty dżem, ja nie wyobrażam sobie go bez dodatku kwaśnych jabłek. Do tego szczypta cynamonu..

Pleśniak.


200 g margaryny 
4 duże jajka
2 szkl. mąki pszennej 
1szkl. mąki pełnoziarnistej 
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki drobnego cukru 
szczypta soli 
2 łyżki kakao 
2 utarte jabłka 
1/2 słoika dżemu z czarnych porzeczek 


Mąkę wymieszać z cukrem, margaryną, 3 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, cynamonem i żółtkami. Wyrabiamy szybko ciasto, by margaryna zbytnio się nie roztopiła. 
Gotowe dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy ok. 2 łyżek kakao. Formujemy kule i owinięte folią wsadzamy do lodówki, aż stwardnieje. 
Białka ubijamy na wysokich obrotach, na sztywną pianę, pamiętając by pod koniec dodać cukier puder. 
1/3 ciasta wyklejamy dno prostokątnej formy do pieczenia ( ok. 24 X 32 cm ). 
Starte jabłka mieszamy w misce z dżemem i wysmarowujemy tym spód z ciasta. Tworzymy następną warstwę z ubitych białek.
Pozostałe w lodówce jasne i ciemne ciasto kolejno ścieramy na tarce, posypując nim masę z pianę. 
Piec 45-50 minut w temperaturze 180C.

Smacznego !

11 komentarzy:

  1. Michaszka robi maślane oczy marząc :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz Meg ja Cię chyba nigdy nie przestanę podziwiać. Nie dość, że umiesz wyczarować takie przysmaki to jeszcze ta cierpliwość do robienia zdjęć! Ja to bym same fotki z owymi pysznościami zjadła.
    W grudniu upieczesz coś dla mnie, dobrze? Tylko się zastanowię co takiego :)

    ściskam :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Doma, z przyjemnością coś upiekę ! Najtrudniejsze zadanie, czyli wybór,tego co mam zrobić pozostawiam Tobie :)
    I zdarza się, że coś zjem nim złapie za aparat :D problemy z "silną wolą". ściskam również!

    OH-YEAH!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam..mniam..mniam... cynamon!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aga, ciasta z cynamonem są najlepsze ( i wszystko inne) :)
    Lekki, a można go nie kochać? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadałam za bardzo za tym ciastem,ale Twój opis przypisujący go do aktualnej,jesiennej aury bardzo mnie zachęca;)inspirujące zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję :) a jeśli pleśniak, to koniecznie z jabłkiem i cynamonem!

    OdpowiedzUsuń