9 września 2012

Posmak lata.


Słoneczny kolor, delikatna konsystencja, smak i zapach świeżo wyciśniętych cytryn. Lemon curd, to lato zamknięte w słoiczku.
To również tradycyjny, angielski, słodki dodatek do ciast, tart, czy chleba. Często pojawia się na stole obok konfitur i dżemów. 
Jeden z tych przysmaków, z którym nie połączyła mnie "miłość od pierwszego zjedzenia". Będąc w Anglii, sama nie kupiłam go ani razu, ale postanowiłam dać mu szansę, kiedy przyszła ochota na coś cytrusowego, lekarstwo na pochmurny dzień.
Oczywiście ile przepisów , tyle wersji na jego przygotowanie. Stałym składnikiem są żółtka, cukier i sok z cytryn. Niektórzy dodają masła, inni mąki ziemniaczanej. Wszystko zależy od Was.. Im więcej żółtek w przepisie, tym bardziej intensywny kolor otrzymamy. 
Ja bazowałam na przepisie z Honey and Jam , jednego z moich ulubionych blogów. Zmniejszyłam jedynie ilość masła i starłam skórkę z cytryny. Zawartość słoiczka szybko zniknęła za sprawą czekoladowych babeczek z dodatkiem Earl Grey.


Składniki na jeden słoiczek : 

wyciśnięty sok i starta skórka z 2 cytryn
100g cukru
2 żółtka 
2 duże jajka 
szczypta soli 
50 g masła


W rondelku mieszamy sok i skórkę z cytryny, cukier, 2 żółtka, jajka i szczyptę soli. Dodajemy masło i ustawiamy na małym ogniu, stale mieszając zawartość, aż masło się roztopi. Zwiększamy ogień i czekamy aż całość zgęstnieje. Nie zapominamy o mieszaniu. Krem będzie bulgotać i może pryskać na wszystkie strony świata :-)
Wyłączamy ogień kiedy masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu (chyba, że zależy Wam na bardzo gęstym kremie). Ustawiamy sitko z drobnymi oczkami na pojemniku/słoiku, w którym będziemy go przechowywać i przelewamy przez nie krem, by oddzielić skórkę z cytryny od reszty i uzyskać gładką masę. Krem po wystygnięciu nieco zgęstnieje.
Mój znikł następnego dnia, ale może wytrzymać w lodówce do tygodnia.
Smacznego !


7 komentarzy:

  1. Weź mnie sobie za męża. Będziesz piekła i gotowała, a ja będę to wszystko zjadał. Będziemy grubiutcy i będziemy żyć krótko i szczęśliwie.
    To jak, hm?

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda iż muszę schudnąć 4 kg.. ^^
    Ale już mam ochotę na to. !

    OdpowiedzUsuń
  3. Łukaszuuuu.. tylko nie grubiutcy! A będziesz robił domowy cydr ? :)
    Agnieszka, bardzo dziękuję. Czasem oglądając inne blogi kulinarne, to mam wrażenie, że aż "za czyste" :)
    Marta K. , przecież w tym kremie, to same cytryny są! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wyjdziesz za mnie jak zrobię cydr Ci?

    OdpowiedzUsuń
  5. dłonie są obecne na tych zdjęciach nieprzypadkowo. kariera...

    OdpowiedzUsuń