29 października 2013

I masz babo placek. Smaczny placek.


Miało być ciasto, a wyszedł placek. Bardzo smaczny, choć użycie gałki muszkatołowej, dominującej w przepisie, było dla niektórych dość zaskakujące. Dla mnie zaskakujące były tylko ich skojarzenia z flaczkami.. Ale jak to się mówi - kwestia gustu - osobiście nie pogardziłam kawałkiem wilgotnego i aromatycznego ciasta (placka?) na kruchym spodzie do fili..ogromnego kubka kawy.. Zaraz, zaraz.. A może to były 4 kawałki?

Armeńskie ciasto z orzechami włoskimi i gałką muszkatołową.

Armenian walnut and nutmeg cake.
Przepis bazowy z Passionate about baking.
Użyłam okrągłej formy o średnicy 23cm. / w oryginalnym przepisie było to 20cm /

250 ml mleka
1 łyżeczka sody
200g mąki pszennej
100g orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160g brązowego cukru (w oryginalnym przepisie 320g!)
150g masła
1 jajko
1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Piekarnik nagrzewamy do 175C.
Mieszamy mleko z łyżeczką sody. Odstawiamy na bok.
Mąkę blenderujemy z 50g orzechów włoskich. Wsypujemy do miski, po czym łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło. Wyrabiamy rękami, aż powstanie nam masa przypominająca surowe, kruche ciasto. Dzielimy ją na dwie części.
Pierwszą z nich wykładamy na dno blachy. Właściwie, to użyłam do tego ok. 2/5 ilości ciasta, a nie równej połowy.
Drugą część miksujemy z mlekiem, jajkiem i gałką muszkatołową. Wylewamy ciasto na wcześniej przygotowany spód.


Pozostałe orzechy oprószamy lekko w mące (by się nie zapadły w cieście) i układamy na wierzchu.
Pieczemy ok. 35 minut. Jeśli użyjecie formy o średnicy 20cm musicie wydłużyć ten czas o ok. 10 minut.
Kiedy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.


Jak dla mnie, to idealne ciasto do jesiennej herbaty, szczególnie jeśli chwilowo znudził Wam się cynamon, jabłka czy dynia.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia pysznego placka. Ach, żeby dało się jeszcze uszczknąć kawałeczek dla siebie do popołudniowej kawy - to byłby już ideał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że kiedyś wymyślą taką aplikację :D

      Usuń
  2. Zapowiada się pysznie ,miałam okazję próbować kilka razy ciast z tego kraju od mojej armeńskiej przyjaciółki,smakują wybornie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niestety znam tylko to, ale myślę, że i cała reszta przypadłaby mi do gustu bazując na mojej niewielkiej wiedzy o tamtejszej kuchni.

      Usuń
  3. O, to może być ciekawe :D ZNOWU

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo widzisz - gdybyś bliżej mieszkała, to byś mogła być moim osobisty testerem.. a ja Twoim O.O

      Usuń
    2. Nie jestem aż tak daleeeeko :D

      Usuń
  4. Gałka muszkatołowa ma silne działanie psychoaktywne, choć nie wiem czy w takiej formie ;) Tak czy tak wygląda wyjątkowo smacznie i jesiennie, skuszę się pewnego dnia. Im więcej śniegu będzie tym lepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może pomińmy śnieg i upieczmy coś innego ? :D
      Nie lubię zimy. NAPRAWDĘ !

      Usuń
  5. wygląda naprawdę ciekawie, chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  6. stuprocentowo jesienne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń