Miało być ciasto, a wyszedł placek. Bardzo smaczny, choć użycie gałki muszkatołowej, dominującej w przepisie, było dla niektórych dość zaskakujące. Dla mnie zaskakujące były tylko ich skojarzenia z flaczkami.. Ale jak to się mówi - kwestia gustu - osobiście nie pogardziłam kawałkiem wilgotnego i aromatycznego ciasta (placka?) na kruchym spodzie do fili..ogromnego kubka kawy.. Zaraz, zaraz.. A może to były 4 kawałki?
Armeńskie ciasto z orzechami włoskimi i gałką muszkatołową.
Armenian walnut and nutmeg cake.Przepis bazowy z Passionate about baking.
Użyłam okrągłej formy o średnicy 23cm. / w oryginalnym przepisie było to 20cm /
250 ml mleka
1 łyżeczka sody
200g mąki pszennej
100g orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160g brązowego cukru (w oryginalnym przepisie 320g!)
150g masła
1 jajko
1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Piekarnik nagrzewamy do 175C.
Mieszamy mleko z łyżeczką sody. Odstawiamy na bok.
Mąkę blenderujemy z 50g orzechów włoskich. Wsypujemy do miski, po czym łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło. Wyrabiamy rękami, aż powstanie nam masa przypominająca surowe, kruche ciasto. Dzielimy ją na dwie części.
Pierwszą z nich wykładamy na dno blachy. Właściwie, to użyłam do tego ok. 2/5 ilości ciasta, a nie równej połowy.
Drugą część miksujemy z mlekiem, jajkiem i gałką muszkatołową. Wylewamy ciasto na wcześniej przygotowany spód.
Pozostałe orzechy oprószamy lekko w mące (by się nie zapadły w cieście) i układamy na wierzchu.
Pieczemy ok. 35 minut. Jeśli użyjecie formy o średnicy 20cm musicie wydłużyć ten czas o ok. 10 minut.
Kiedy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Jak dla mnie, to idealne ciasto do jesiennej herbaty, szczególnie jeśli chwilowo znudził Wam się cynamon, jabłka czy dynia.
Smacznego!
Piękne zdjęcia pysznego placka. Ach, żeby dało się jeszcze uszczknąć kawałeczek dla siebie do popołudniowej kawy - to byłby już ideał :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że kiedyś wymyślą taką aplikację :D
UsuńZapowiada się pysznie ,miałam okazję próbować kilka razy ciast z tego kraju od mojej armeńskiej przyjaciółki,smakują wybornie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńja niestety znam tylko to, ale myślę, że i cała reszta przypadłaby mi do gustu bazując na mojej niewielkiej wiedzy o tamtejszej kuchni.
UsuńO, to może być ciekawe :D ZNOWU
OdpowiedzUsuńBo widzisz - gdybyś bliżej mieszkała, to byś mogła być moim osobisty testerem.. a ja Twoim O.O
UsuńNie jestem aż tak daleeeeko :D
UsuńGałka muszkatołowa ma silne działanie psychoaktywne, choć nie wiem czy w takiej formie ;) Tak czy tak wygląda wyjątkowo smacznie i jesiennie, skuszę się pewnego dnia. Im więcej śniegu będzie tym lepiej!
OdpowiedzUsuńmoże pomińmy śnieg i upieczmy coś innego ? :D
UsuńNie lubię zimy. NAPRAWDĘ !
wygląda naprawdę ciekawie, chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuństuprocentowo jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuń