Ciasto na Halloween ? Musi być zabójcze! Zabójczo dobre - trafniej ujmując :-)
Te, z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy. Intensywny smak czekolady zostaje nieco przełamany przez dodatek pomarańczy w kremie. Dla mnie największym jego atutem jest umiarkowana słodycz. Dodatek kefiru i herbaty sprawia także, że jest ono niesamowicie miękkie i wilgotne. Aż chce się w nie.. wgryźć :-) W oryginalnym przepisie użyto gorącej kawy, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że gorzkawy posmak wolałabym zastąpić czymś subtelniejszym.
Mocno czekoladowe ciasto z kremem czekoladowo-pomarańczowym
* ciasto - inspiracja na stronie Delicious Shots
składniki na ciasto :
1 szklanka cukru
1/3 szklanki cukru brązowego
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
2 łyżki sody
1/2 szklanki oleju (z pestek winogron)
2 duże jajka
1 szklanka kefiru
1 łyżka pasty z wanilii
1 szklanka ciepłej herbaty Earl Grey ( zaparzyłam 2 torebki w 250ml )
W misce mieszamy ze sobą suche składniki , tj. mąkę, cukier, kakao i sodę.
Jajka, olej i kefir miksujemy w osobnym naczyniu, aż się połączą. Stopniowo wsypujemy do nich suche składniki , cały czas miksując na średnich obrotach. Ciasto na tym etapie jest bardzo gęste. Można więc przed wsypaniem całości zacząć dodawać ciepłą herbatę, dodać całość mąki i pozostałą w szklance herbatę. Ciasto przelewamy do okrągłej formy ( o średnicy 23cm ), wyłożonej papierem do pieczenia na dnie.
Pieczemy 35-45 minut, do "suchego patyczka", w piekarniku nagrzanym do 175C. Po upieczeniu wyciągamy i czekamy, aż ostygnie.
składniki na krem:
50g miękkiego masła
240g naturalnego serka (można użyć serka do serników)
1 szklanka cukru pudru
skórka i sok z 1/2 średniej wielkości pomarańczy
3 łyżki kakao
Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek naturalny oraz sok i skórkę z pomarańczy. Na koniec dosypujemy kakao, mieszamy. Gotowy krem wstawiamy do lodówki, czekając aż ciasto ostygnie. Chłodne lepiej się nakłada i nie wypłynie spomiędzy warstw.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Nakładamy równą warstwę kremu na dolną warstwę, przykrywamy górną częścią. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
składniki na polewę :
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do jeszcze ciepłej wlewamy kremówkę i energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy cukier puder. Miskę stawiamy na naczyniu wypełnionym lodowatą wodą, tak by dno miski z czekoladą było w nim zanurzone. Ubijamy masę mikserem nastawionym na wysokie obroty. Po 3 minutach masa powinna zgęstnieć. Rozprowadzamy ją na powierzchni ciasta.
Można także rozpuścić w rondelku, ustawionym na najmniejszym ogniu, 2 płaskie łyżeczki masła, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao. Mieszać, aż masło się rozpuści i dolać 2/3 śmietany kremówki, mieszać przez chwilę. Umieścić rondelek w misce z lodowatą wodą i mikserem szybko ubić całość, aż widocznie zgęstnieje. Polewa będzie rzadsza, niż ta, podana jako pierwsza, ale równie smaczna i ładnie lśniąca.
Smacznego!
Ale fajnie tu, a ciacho wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie, stylizacja zdjęć jest niesamowita.
OdpowiedzUsuńLila, dziękuję i zapraszam częściej :)
OdpowiedzUsuńWiga, poziom stylizacji często zależy od mojego nastroju, a ten w ostatnim czasie jest nadzwyczaj dobry :) Dziękuję!
kolczyki na talerzu są obrzydliwe, fuj...
OdpowiedzUsuńpasowały mi do stylizacji ;)
OdpowiedzUsuńWowww. ¡Impresionante tarta! La probare pronto!,
OdpowiedzUsuńBeatriZ
Thank you, BeatriZ :)
OdpowiedzUsuńI cant use Kefir :( can I use sour yogurt in stead of kefir?
OdpowiedzUsuńand can I use warm water in stead of tea???? the cake look very delecius :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńyes, you can use yogurt instead, I've tried it :)
OdpowiedzUsuńI'd say that you can also replace the tea with water but Earl Grey make it more fragrant.
Ależ to elegancko wygląda!
OdpowiedzUsuńPoza ciastkiem, bardzo podoba mi się malarskość tej flaszeczki w tle ;)
U bejbe!
I just shared your Chocolate Orange Cream recipe on my blog. I made it and it was delicious! http://theprudenthome.blogspot.com/2014/07/chocolate-orange-cream-filling.html
OdpowiedzUsuń