2 listopada 2012

Czekoladowy wieczór z wampirem.


Ciasto na Halloween ? Musi być zabójcze! Zabójczo dobre - trafniej ujmując :-)
Te, z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy. Intensywny smak czekolady zostaje nieco przełamany przez dodatek pomarańczy w kremie. Dla mnie największym jego atutem jest umiarkowana słodycz. Dodatek kefiru i herbaty sprawia także, że jest ono niesamowicie miękkie i wilgotne. Aż chce się w nie.. wgryźć :-) W oryginalnym przepisie użyto gorącej kawy, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że gorzkawy posmak wolałabym zastąpić czymś subtelniejszym.

 Mocno czekoladowe ciasto z kremem czekoladowo-pomarańczowym

* ciasto - inspiracja na stronie Delicious Shots

 składniki na ciasto :
1 szklanka cukru
1/3 szklanki cukru brązowego
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao 
2 łyżki sody
1/2 szklanki oleju (z pestek winogron)
2 duże jajka 
1 szklanka kefiru 
1 łyżka pasty z wanilii
1 szklanka ciepłej herbaty Earl Grey ( zaparzyłam 2 torebki w 250ml )

W misce mieszamy ze sobą suche składniki , tj. mąkę, cukier, kakao i sodę. 
Jajka, olej i kefir miksujemy w osobnym naczyniu, aż się połączą. Stopniowo wsypujemy do nich suche składniki , cały czas miksując na średnich obrotach. Ciasto na tym etapie jest bardzo gęste. Można więc przed wsypaniem całości zacząć dodawać ciepłą herbatę, dodać całość mąki i pozostałą w szklance herbatę. Ciasto przelewamy do okrągłej formy ( o średnicy 23cm ), wyłożonej papierem do pieczenia na dnie. 
Pieczemy 35-45 minut, do "suchego patyczka", w piekarniku nagrzanym do 175C. Po upieczeniu wyciągamy i czekamy, aż ostygnie.


składniki na krem:
50g miękkiego masła 
240g naturalnego serka (można użyć serka do serników)
1 szklanka cukru pudru 
skórka i sok z 1/2 średniej wielkości pomarańczy
 3 łyżki kakao

Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek naturalny  oraz sok i skórkę z pomarańczy. Na koniec dosypujemy kakao, mieszamy. Gotowy krem wstawiamy do lodówki, czekając aż ciasto ostygnie. Chłodne lepiej się nakłada i nie wypłynie spomiędzy warstw. 
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Nakładamy równą warstwę kremu na dolną warstwę, przykrywamy górną częścią. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.


składniki na polewę :
100g gorzkiej czekolady 
1/2 szklanki kremówki 30% 
1 łyżka cukru pudru. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do jeszcze ciepłej wlewamy kremówkę i energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy cukier puder. Miskę stawiamy na naczyniu wypełnionym lodowatą wodą, tak by dno miski z czekoladą było w nim zanurzone. Ubijamy masę mikserem nastawionym na wysokie obroty. Po 3 minutach masa powinna zgęstnieć. Rozprowadzamy ją na powierzchni ciasta. 

Można także rozpuścić w rondelku, ustawionym na najmniejszym ogniu, 2 płaskie łyżeczki masła, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao. Mieszać, aż masło się rozpuści i dolać 2/3 śmietany kremówki, mieszać przez chwilę. Umieścić rondelek w misce z lodowatą wodą i mikserem szybko ubić całość, aż widocznie zgęstnieje. Polewa będzie rzadsza, niż ta, podana jako pierwsza, ale równie smaczna i ładnie lśniąca.


Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ale fajnie tu, a ciacho wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie, stylizacja zdjęć jest niesamowita.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lila, dziękuję i zapraszam częściej :)
    Wiga, poziom stylizacji często zależy od mojego nastroju, a ten w ostatnim czasie jest nadzwyczaj dobry :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. kolczyki na talerzu są obrzydliwe, fuj...

    OdpowiedzUsuń
  5. pasowały mi do stylizacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wowww. ¡Impresionante tarta! La probare pronto!,

    BeatriZ

    OdpowiedzUsuń
  7. I cant use Kefir :( can I use sour yogurt in stead of kefir?

    OdpowiedzUsuń
  8. and can I use warm water in stead of tea???? the cake look very delecius :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. yes, you can use yogurt instead, I've tried it :)
    I'd say that you can also replace the tea with water but Earl Grey make it more fragrant.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ to elegancko wygląda!
    Poza ciastkiem, bardzo podoba mi się malarskość tej flaszeczki w tle ;)
    U bejbe!

    OdpowiedzUsuń
  12. I just shared your Chocolate Orange Cream recipe on my blog. I made it and it was delicious! http://theprudenthome.blogspot.com/2014/07/chocolate-orange-cream-filling.html

    OdpowiedzUsuń