Nie można ponarzekać na angielską pogodę!
I nie mogę też ponarzekać na brak owoców w sklepach. To jeden z tych aspektów życia w UK, który wyjątkowo mnie irytuje - czyli jakość dostępnych owoców.. i ich dostępność w ogóle. Ale rabarbar już pręży się na półkach i to krajowy. Gorzej z truskawkami. Ale hej!
Umówmy się - słońce jest, owoce są... nie ma narzekania, o!
Tarta z rabarbarem i truskawkami.
kruche ciasto
300g mąki pszennej
170g masła
1 łyżka cukru
4-5 łyżek śmietany kremówki
owocowy farsz
300g pokrojonego w kostkę rabarbaru
300g pokrojonych truskawek
80g jasnego cukru brązowego
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka soku z cytryny
pasta z wanilii
kruszonka
100g mąki pszennej
100g grubo mielonych płatków owsianych
80g jasnego cukru brązowego
70g roztopionego i ostudzonego masła
1/4 łyżka soli
Piekarnik rozgrzać do 200C i przygotować formę do tarty.Mąkę, sól i cukier wsypujemy do robota kuchennego i mieszamy, kilka razy go włączając. Dodajemy masło, znów włączamy, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy, aż składniki się połączą.Ciasto przekładamy na formę do tarty i dociskamy do dna i jej brzegów. Przykrywamy całość papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch kulki(obciążniki) do pieczenia tarty.Wstawiamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut, aż brzed tarty się zarumieni. Wyciągamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
Aby przygotować owsianą kruszonkę mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier i sól, Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy do momentu powstania dość grubej kruszonki.
W osobnej misce mieszamy pokrojone owoce, cukier, mąkę kukurydzianą, pastę z wanilii, sok z cytryny i sól. Wylewamy całość na ostudzony spód tarty i posypujemy owsianą kruszonką.
Zmniejszamy temperature piekarnika do 175C i pieczemy 45-60minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz